KPMG – budoucnost třídění bioodpadu ve firmách? Rozhovor se Zuzanou Pokornou

Březový hájek, který byl původně určen pouze pro kuřáky, je nyní přírodním zákoutím, ve kterém probíhají procesy rozkladu bioodpadu.

„Chceme, aby byl náš dopad na životní prostředí co nejmenší a snažíme se tak vytvořit zelenou kancelář.“

Jednou z našich pravidelných zastávek jsou kanceláře firmy KPMG, kde jsme nainstalovali dva otočné kompostéry JORA. V původním plánu byl jen jeden, ale po velmi pozitivních ohlasech zaměstnanců přibyl i druhý.

Jak funguje sbírání a třídění bioodpadu v kancelářském prostředí, nám prozradila Zuzana Pokorná z KPMG.

,,Chceme, aby byl náš dopad na životní prostředí co nejmenší a snažíme se tak vytvořit zelenou kancelář. Před nějakým časem jsme se proto rozhodli začít třídit bioodpad a k našemu překvapení je ho mnohem více, než jsme čekali.

Do každé kuchyňky jsme umístili košík z Ekodomova, do kterého vkládáme papírové sáčky. Košík se zpravidla každý den naplní a úklidová služba ho tak jednou denně odnáší do kompostérů JORA umístěných venku. Potom, co jsme kompostér začali pravidelně obracet, nic nezapáchá a v podstatě o něm nevíme. “

 „Často se radíme s Tomášem Hodkem, jednatelem Ekodomova, který má kompostéry na starost.“  

 

„Mít člověka, který bioodpadu rozumí a na kterého se můžeme obrátit s dotazy, pro nás bylo zásadní. Potřebovali jsme podporu, která nám pomůže celý proces kompostování rozběhnout. Teď už kompostujeme téměř rok.

U kompostéru od vás jsme ocenili především to, že nám byl odborně naistalován. Než jsme ale mohli se samotným kompostováním začít, potřebovali jsme vyhodnotit kvalitu nasbíraného materiálu – tedy posoudit, co všechno v něm je a jestli to můžeme kompostovat sami, nebo máme objednat popelnici na bioodpad. Během tohoto procesu jsme objevili i pár zajímavostí. Například, že máme nadmíru kávové sedliny. Od listopadu 2023 do dubna 2024 jsme jí posbírali necelých 1 155 kilogramů. Potřebovali jsme najít způsob, jak s ní naložit, což se nám nakonec podařilo. Díky naší spolupráci s Coffee!Up se teď využívá na výrobu kosmetiky, briket či jako barvivo do plastů. Do kompostérů by se nám v tomto množství nevešla.“

Co na kompostování zaměstnanci?

“Zaměstnanci se často ptají, kdy dostanou kompost. Chtějí ho využít na zahrádku, ale i na rostliny na balkóně. Městské zahradničení je v poslední době populární.”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Skip to content